Kompostowanie - to się opłaca!
Od 1 lutego 2021 r. do 3 zł od osoby miesięcznie wzrosła ulga za kompostowanie odpadów w przypadku domów jednorodzinnych.
Kompostowanie to naturalny proces biologiczny unieszkodliwiania i zagospodarowania bioodpadów, polegający na rozkładzie substancji organicznej przez drobnoustroje (bakterie, grzyby, drożdże) oraz makroorganizmy (dżdżownice i owady);
Zalety kompostowania:
- W wyniku kompostowania otrzymujemy wysokiej jakości naturalny nawóz organiczny.
- Brak ryzyka przenawożenia roślin - w przeciwieństwie do nawozów sztucznych.
- Poprawa struktury gleby oraz jej stosunków wodno-powietrznych.
- Darmowy i ekologiczny nawóz.
- Ograniczenie masy odpadów komunalnych oraz niższa opłata za odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych.
Jak zacząć kompostować?
Kompostownik można wykonać samodzielnie np. z palet albo desek lub zakupić gotowy w sklepie.
Jaka lokalizacja?
Kompostownik najlepiej założyć w zacienionej części działki, co ograniczy wysychanie kompostu,
Należy pamiętać, aby kompost był wilgotny i miał dostęp do powietrza – kompost warto przemieszać przy dodawaniu kolejnych warstw.
Co nadaje się na kompost?
- odpadki kuchenne: skorupki jaj, resztki owoców i warzyw, fusy z kawy i herbaty
- odpady ogrodowe: skoszona trawa, resztki roślinne, ścinki krzewów i kwiatów, liście
- tektura, papier, trociny, zrębki, drobne gałązki
- popiół drzewny
Co nie nadaje się do kompostowania?
- resztki mięsa, ryb, kości
- skórki cytrusów (traktowane preparatami chemicznymi)
- odchody zwierząt domowych
- porażone chorobami resztki roślinne
- dojrzałe chwasty z nasionami
- zadrukowany kolorowy papier
- popiół węglowy
Pobierz ulotkę:
Informacje nt. gospodarki odpadami w gminie Radzymin (23,94KB)